Türk Kahvesi; genellikle 4 şekilde hazırlanır. Kahve pişirilmeden önce içene ne şekilde içtiği mutlaka sorulur. Sade kahveye şeker eklenmez. Az şekerli kahveye 1 çay kaşığı şeker, orta şekerli kahveye 2 çay kaşığı şeker, çok şekerli kahveye ise 3 çay kaşığı şeker eklenerek yapılır.
-Cezvenin içerisine her fincan kahve için; bir fincan su, 2 çay kaşığı kahve ve şeker koyun.
-İyice karıştırın, cezveyi kısık ateşe yerleştirin ve yavaşça kaynama derecesine getirin.
-Kahve ne kadar ağır yani kısık ateşte pişerse o kadar lezzeti artar.
-Kaynamaya başlayınca üstte oluşan köpüğü fincanlara dağıtın, yeniden kaynatın ve kalanı fincanlara dağıtın.
-Kahve, servis yapılırken kendine özgü Türk kahvesi fincanında servis edilir. Afiyet olsun.
Türk Kahvesinden Önce Neden Su İçilir?
Türk kahvesi servisi yaparken ağız tadının kahveye hazırlanması için bir bardak soğuk su bulundurulması kahve kültürünün içinde vardır.
Kahve, yemek sonrası hazmı kolaylaştırıcı ve keyif verici olduğundan su, kahveden önce içilerek ağız temizliği yapılır; ki böylece kahvenin tadı daha iyi alınabilsin..
Kırmızı et yemeklerinin üzerine mutlaka kahve alınması kültürümüzde vardır.
NOT: İyi yapılmış bir Türk kahvesinin üstü köpükle kaplı olur ve Türklerde en köpüklü fincan, misafire veya en yaşlı kişiye verilir. Kahvenin köpüklü olması için doğru boyutta cezve seçilmesi gereklidir. Bu neden iyi donanımlı bir mutfakta 1 fincandan 4 fincan alabilecek boyuta kadar cezve takımları olur.
Kahve Kaç (Kcal) Kaloridir?
Sade Türk kahvesi 7 kcal, Şekerli Türk kahvesi 42 kcal, orta Türk kahvesi 17 kcal'dir.
Yorumlar
Yorum Gönder