Ana içeriğe atla

Latte'den Cappuccino'ya Kahve Çeşitleri Ve Yapılışları


Türk kahvesiyle başlayıp hazır kahve içmemizle devam eden bu kahve sevdamız, 3. nesil kahvecilerin artmasıyla yeni bir boyut kazandı. Ülke olarak en çok içtiğimiz siyah çayı genç nesille birlikte sollayan kahve, artık elimiz ayağımız oldu. Sınav zamanlarımızın vazgeçilmezi, iş ortamımızda bizden biri.
Gerçekten günlük hayatımızın bir parçası olan kahvenin tüm çeşitlerine hakim miyiz? Hepsini görelim, öyle karar verelim..
1) Tüm tariflerin başrolünde espresso
Neredeyse tüm kahveler espresso bazlı yapılır, üzerine süt ve su eklenerek hazırlanır. Tek başına shot olarak içilen espresso, makinelerde belirli bir oranda basınç ve yüksek ısıda suyla 25-30 ml. arası bir miktarda bardağa dökülür.
2) Lekeli Kahve Latte Macchiato
"Lekeli süt" anlamına gelen Latte Macchiato, sütün üzerine espresso dökülürken lekeler oluştuğu için bu isimle anılıyor. Genelde üzerine kakao dökülerek servis edilen bu kahvede kullanılan süt yoğunlaştırılarak hazırlanıyor.
3) Şurup Farkıyla Karamel Macchiato
Latte Macchiato'dan tek farkı karamel tadı olan Karamel Macchiato, ilk olarak karamel şurubunun üzerine buharlanmış süt ekledikten sonra espresso ilave ederek hazırlanıyor. Daha tatlı bir kahve isterseniz üzerine krema ve karamel sosu ekleyebilirsiniz.
4) Sütün En Hafif Haliyle Flat White
Diğer kahveler gibi özünde espresso shot barındıran Flat White, sahip olduğu tat açısından hafif kahve sevenlerin tercihi. Çünkü espressonun üzerine eklenen süt pürüzsüz olana kadar işlem görüyor.
5) En Sevilen İki Sütlü Kahveden Biri Cappuccino
Sıcaklığını koruması açısından porselen fincanda servis edilen Cappuccino, espresso shot üzerine sıcak süt ve süt köpüğü eklenerek hazırlanır. Çok tercih edilmesi kahve dükkanları dışında birçok kafe ve restoranda rahatça bulabilmemizden kaynaklanıyor.
6) Double Espresso Doppio
"Espresso beni kesmez, daha sertini getirin !" diyenler için hazırlanan Doppio, sadece iki espresso shot ile hazırlanıyor. İki shot olması açısından Americano'dan da sert bir tada sahip olan bu kahvemiz sabah saatlerinde güçlü bir uyandırıcı niteliğinde.
7) Viski Ve Kahvenin Valsi Irish Coffee
Alkollü kahvelerin en sevilenlerinden Irish Coffee'nin içeriğinde İrlanda viskisi bulunuyor. Herkesin damak tadına hitap etmeyen bir tada sahip olan bu kahvenin hayranları başka kahveyi içemiyor desek yeri.
8) Espresso Ve Filtre Kahve Arası Bir Tat Americano
Filtre kahveye benzeyen ancak kahve oranının fazla olmasıyla bir miktar daha sert olan Americano, bir shot espressonun üzerine su eklenmesiyle hazırlanıyor. Sertlik derecesini içindeki kahve ve su miktarıyla orantılı olarak ayarlayabilirsiniz.
9) Latte Art'la Görsel Şölen Sağlayan Cafe Latte
Bu kahveyi baristaların süt köpüğünü eklerken desenler çizerek gönlümüzü çalmasıyla daha çok sevmeye başladık. Bir espresso shot üzerine buharlanmış süt ve isteğe bağlı süt köpüğü ekleyerek hazırlanan Cafe Latte, Türkiye'de en çok tercih edilen iki sütlü kahveden biri.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Espresso Tarihçesi

Kaynayan su buharının kahveden geçirilmesi fikri ilk olarak 1820 yılında Fransız Bernard Rabaut tarafından uygulanmaya başlandı. Kısa süre içerisinde bu metod kahve satıcıları tarafından kullanılır hale geldi. Bir başka Fransız Edwarda Loysel De Santais ise ilk defa bu metodu kullanan bir makine icat ederek bunu 1855 yılında Paris Fuarı'nda tanıttı. Espresso tarihi için bir mihenk taşı olan bu makine bir ilkti ama ortada bir sorun vardı. Kahve yavaş oluyordu ve bir kahve için sabırsız insanlar beklemek istemiyorlardı. Öyle ki bir kahve için 10 dakikayı dahi bulan bekleme süreleri oluyordu. Gelişmeye başlayan küresel iş dünyasında işe gitmeden önce veya iş aralarında bu bekleme süresi insanlara uzun gelmeye başlamıştı. Kahvenin yapılış sürecini kısaltmak kahve satıcılarının daha hızlı hizmet verebilmesi için çok önemliydi. Böylece suya basınç uygulama fikri ortaya çıktı. Alman Gustav Kessel bu fikrin sahibiydi ve 1978 yılında bu fikrin patentine sahip oldu. Kessel yaptı

Franchising

Franchising sistemin belirlenmiş kollarından olan yiyecek sektörü üzerinde oldukça büyük çalışmalar ve hizmetler verildiği gözlemleniyor. İngilizce bir kelime olan franchising, Fransızca bir kelime olan  “affanchir”  kelimesinden türetildiği belirtiliyor. Herhangi bir ürüne ya da hizmet üzerinde denenmiş olan ve kalitesi kanıtlanmış başarılı bir markaya, isme ya da bu markaların satış dağıtımlarını yapabilmeleri için belirlenmiş bedel karşılığında veren taraf olarak biliniyor. Bu sistemin doğrudan ya da dolaylı bir malı, belirlenmiş bedel karşılığında Franchisor’un ticari ismini ya da markasını kullanım zorunluluğu ile taraflar arasında yapılan anlaşmanın sonucu olarak meydana geliyor. Birden fazla tür içeren franchising, oldukça kazançlı bir büyüme türü olarak halk arasında biliniyor. Bu türlerden bazıları; Ulusal ve Uluslararası Franchising Ürün ve Marka Franchising İşletme Sistemi Frachising şeklinde oluşturulmuş türleri ile girişimci ve yatırımcı kişilerin dikkatini çekm